De oudste vermelding van de naam Posterholt wordt teruggevonden in een akte uit het jaar 1147. In deze akte staat dat Hendrik II van Leyen, bisschop van Luik, verklaart dat Luchardis van Mereheim en haar zonen zes hoeven te Posterholt en twee hoeven te Linne aan de proosdij Meerssen hebben geschonken.[2] Sporen van eerdere bewoning tonen aan dat het gebied reeds ver voor het begin van de jaartelling bewoond moet zijn geweest.

Posterholt deelt een geschiedenis met buurdorp Vlodrop; eertijds hadden zij samen één parochie. In navolging hiervan werd in 1277 tevens een gezamenlijke schepenbank gevormd. Deze schepenbank maakte deel uit van het Gelderse ambt Montfort.

Na de Franse tijd (17951815) kreeg het dorp een eigen gemeentebestuur.

 
Plaats waar tramhalte Posterholt Dorp zich bevond.

Van 1916 tot 1932 liep door het dorp de tramlijn Roermond – Vlodrop. De lijn liep aan de zuidkant van de weg van Sint Odiliënberg. Aan de westkant van het dorp kruiste de lijn deze weg en liep langs de veldweg ten noorden van de huizen langs de bebouwde kom, nu Heerbaan geheten. Net voor de rijksgrens kwam de lijn weer bij de hoofdweg en ging daarna over de Bakhuisweg naar Vlodrop. Van west naar oost waren er vier haltes: Thegels, Klooster, Dorp en Grens. Zowel bij halte Grens en Dorp was een driesporige wisselplaats en halte Dorp had bovendien een weegbrug en wachtlokaal. Er reden dagelijks vier trams in beide richtingen en een rit van halte Dorp naar Station Roermond duurde zo’n veertig minuten.[3]

Posterholt was zelfstandig tot de gemeentelijke herindeling van 1991, waarbij Posterholt, Montfort en Sint Odiliënberg samen onder één nieuw gemeentebestuur kwamen. Aanvankelijk kreeg de gemeente de naam ‘Posterholt’, maar op 1 februari 1994 werd de gemeentenaam officieel gewijzigd in ‘Ambt Montfort‘, naar het historische bestuursdistrict. Deze is op haar beurt weer opgegaan in de nieuwe gemeente ‘Roerdalen‘ bij de herindeling van 2007.
Overgenomen van Wikipedia.